
Polen
Polen, officiellt Republiken Polen, är ett land i Centraleuropa, gränsar Tyskland till det västra; Tjeckien och Slovakien i söder; Ukraina och Vitryssland till öst; och Östersjön, Kaliningrad Oblast (en rysk enklav) och Litauen i norr. Den totala ytan av Polen är 312.679 kvadratkilometer (120.726 sq mi), gör det den 69: e största landet i världen och den 9: e största i Europa. Med en befolkning på över 38.500.000 människor, Polen är den 34: e folkrikaste landet i världen, den 8: e folkrikaste landet i Europa och den sjätte folkrikaste medlem i Europeiska unionen, liksom folkrikaste postkommunistiska medlem i Europeiska unionen. Polen är en enhetsstat uppdelad i 16 administrativa underavdelningar.
Inrättandet av en polska staten kan spåras tillbaka till 966, när Mieszko I,härskare över ett område ungefär samma utsträckning som i dagens Polen, konverterade till kristendomen. Konungariket Polen grundades 1025, och i 1569 det cementerade en långvarig politisk associering med Storhertigdömet Litauen genom att underteckna Union av Lublin. Denna förening bildades den polsk-litauiska samväldet, en av de största och mest folkrika länderna i 16: e och 17: e-talets Europa. Samväldet upphört att existera under åren 1772-1795, när dess territorium fördelades bland Preussen , det ryska imperiet och Österrike. Polen återfick sin självständighet (som andra polska republiken) i slutet av första världskriget, 1918.
I september 1939 världskriget började med invasionerna av Polen av Nazityskland och Sovjetunionen (som en del av Molotov-Ribbentrop pakten). Mer än sex miljoner polska medborgare dog i kriget. År 1944, en sovjetisk stödd polsk kommitté för nationell befrielse bildades, som efter ett förfalskad folkomröstning 1947 tog kontroll över landet och Polen blev en lydstat av Sovjetunionen, som Folkrepubliken Polen. Under 1989 störtades Polens kommunistiska regering och Polen har antagit en ny konstitution etablera sig som en demokrati.
Trots det stora antalet olyckor och förstörelse landet upplevt under andra världskriget lyckades Polen bevara mycket av sin kulturella rikedom. Det finns 14 fornlämningar inskriven på Unescos världsarvslista och 54 historiska monument och många föremål som är kulturarvet i Polen.

Warszawa
Warszawa är Polenshuvudstad och den största staden i landet, med 1,7 miljoner invånare i själva staden och cirka 3,2 miljoner invånare i storstadsområdet inklusive förorter.
Genom staden rinner floden Wisła. Warszawa är Polens huvudstad sedan 1596, då kungafamiljen flyttade dit från Kraków. På grund av sitt utsatta läge mellan stormakter har staden drabbats hårt av krig genom århundradena, i synnerhet under andra världskriget då staden i stort sett totalförstördes.
Historia
Namnet Warszawa kan härledas ur kortformen av det slaviska mansnamnet Warcisław, det vill säga Wars. Formen ”Warszawa” betyder närmast Wars’ plats eller mark. De tidiga varianterna av namnet var Warszowa och Warszewa. Enligt överlåtelsehandlingar från 1300-talet kan man dra slutsatsen att namnet kommer av riddaren Wars av klanen Rawa som ägde flera av byarna på trakten. Enligt folklegenden kommer dock namnet av en fiskare vid namn Wars och flodsirenen Sawa som gifte sig och skapade sig ett hem vid floden Wislas strand. Sirenen återfinns idag i stadens stadsvapen.