Sevärdheter i Turkiet

Byggnader och platser
I Alanya så hittar du en mäktig borg längst uppe på en klippa. Det var bl.a. här som romarna huserade för många 100 år sedan och idag så bjuder fästningen på en fantastisk utsikt utöver staden. Det är dock nu förtiden bara murarna kvar.

Damlatasgrottan
Under byggande av Alanyas hamn år 1948 hittade man av en slump Damlatasgrottan och idag är grottan en av stans mest välbesökta sevärdheter. Grottan håller en konstant temperatur runt 22-23 grader och luftfuktigheten är mer än 90 %. Här finner man både stalagmiter och stalaktiter som är över 1000 år gamla. Själva klimatet inne i grottan sägs ha en välgörande effekt på dem som lider av astma eller andra andningsbesvär. Många läkare kan ordinera terapeutiska besök i grottan och varje morgon är den reserverad för just deras patienter

Aphrodisias
Platsen Aphrodisias var en helgedom redan under stenålderstiden, då sökte sig bönderna hit för att dyrka modergudinnan just för fruktbarhet och skördar. Den här platsen är den mest beundransvärda gamla staden och har fått sitt namn efter just kärleksgudinnan själv.
Idag syns tydlig blandning av kristendom och romersk gudavärld, här stod kärlekens makt i centrum och inte makt och krig.
Det finns en massa skulpturer på den här platsen och alla skulpturer föreställer kärleks präster och Aphrodite förutom en, som föreställer en militär i uniform. Här finns även en välbevarad stadion att skåda.
Staden ligger nordost om Marmaris.

Dalyan
I byn Dalyan ligger några av Turkiets mäktigaste klippgravar och de anses vara de mest vackraste och välbevarade gravmonumenten i Turkiet. Om man åker fram längs med floden så ser man de mystiska och mäktiga gravarna som ligger längs med en bergskant som stupar rätt ner.De här gravarna är minnesmärken från kungar som regerade i landet under den lyiska tiden och det finns 2 st. olika typer av gravar här. En sort är enkla hålrum i berget och andra är otroligt vackert utsmyckade med pelare och dekorationer. En del utav gravarna har så kallade ”falska väggar” och det för att lura plundrare från att hitta de riktiga skatterna som las ner i graven till kungens ära.

Den blå Moskén
Den blå moskén är en stor moské som är klädd i blått kakel och den ligger i Istanbul. Moskén står uppställd mittemot Hagia Sofia som en tung och grå sumobrottare redo för strid. Bygget av den Blå moskén inleddes 1606 och blev färdig10 år senare. Moskén kan beskrivas så här:
Den är inte så speciell till sitt utseende men däremot när man kommer in i kyrkan så blir man mäkta imponerad. Där utstrålar en extra vacker elegans något som du sällan skådar, den är en upplevelse i sig att besöka just ”den blåa moskén”. På natten lyser strålkastare upp byggnaden från alla håll och kanter.

Pamukkale
Pamukkale betyder på svenska: bomullsfästning och när du väl befinner dig på platsen förstår du varför den heter just Pamukkale. Här flödar varmt kalkvatten ner för en 100m. hög klippvägg. Här har det formats små terrasser från de vita kalkavlagringarna.
Detta är det mest populära utflyktsmålet i hela Turkiet. Dock har detta inneburit att det blivit nedslitningar och uttorkning på några områden av hällarna, på grund av att turister varit för hårdhänta mot de sköra avlagringarna som skapats av naturen.
Man har därför gjort ett försök att bevara detta område, genom att förbjuda badningen på klippavsatserna. Man får istället bada i de konstgjorda termalbaden som ligger alldeles intill och dessa bad sägs ha en välgörande effekt på hudsjukdomar.

Efesos – En Ruinstad
Efesos är en av de största ruinstäderna i Turkiet. Här fanns frånbörjan en grekisk stad omkring 1000-talet f.Kr. Ursprungsbyggnaden byggdes av Krösus som var kung av Lydien och blev färdigt 120 år senare runt 440 f.Kr.
Templet förstördes 21 juli år 356 f.Kr efter att Herostratos anlagt en brand, vars avsikt var att vinna odödlig ryktbarhet. Efter det befallde domstolarna att hans namn skulle raderas ur alla skrifter, vilket de uppenbarligen misslyckades med. Idag återstår endast mindre ruiner av Efesos templet och den staden som vi kan se idag grundades på 300-talet f.Kr. av Alexander den store. Här sägs det även att jungfru Maria tillbringade sina sista år i livet och att evangelisten Johannes begav sin från ön Patmos för att ta hand om henne, den delen av Efesos kallas för just ”Maris hus”.


Göreme i Turkiet
Kappadokien blev täckt av vulkanisk aska för ungefär ett 30-tal miljoner år sedan, aska kallas för ”tuff”(vulkaniskt damm). Vissa av dessa delar täcktes senare av hårdare sten och när askan skavdes bort skapades därefter ett mycket märkligt landskap likt branta kullar av sten skulpturer. Senare har vädret och vinden skapat dessa märkvärdiga formationer och figurer som man kan se idag. Den lättbearbetade tuffstenen har man brukat för att i klipporna hugga ut och bygga underjordiska bostäder, grottor, kyrkor, lagerrum, och till och med hela städer. Vissa når ner till 10 våningar under jorden.
Under 300-talet flydde de kristna hit och bosatte sig i grottorna som de högg ur bergs askan. Under en lång tid bodde här tusentals människor och de sista flyttade här ifrån på 1920-talet.Här är den stora sevärdheten målningarna som finns i de välbevarade grottkyrkorna från tiden mellan 500-talet och 1200-talet. Själva Göreme ligger 29 mil sydost om Ankara. Den här platsen är en av Turkiets mest udda sevärdheter och den besöks flitigt av turister.

Hagia Sofia – Heliga Visdommens kapell
Hagia Sofia eller också kallad ”den heliga visdomens kapell, är en sevärdhet som är intressant ur ett historiskt perspektiv. Den byggdes från början till en kristen kyrka för över 1400 år sedan, men omvandlades till en moské efter Konstantinopels fall på 1400-talet. År 1934 blev moskén ett museum som det än är idag. På själva platsen som Hagia Sofia står på fanns det under antiken ett Apollotempel. Runt 300-talet bestämdes det att man skulle riva alla hedniska tempel och istället bygga kyrkor. Några saker från den tiden finns kvar, så som bönenichen mot Mecka och predikstolen. Mycket är original i moskén, trots att jordbävningar i flera omgångar förstört någon liten del av kyrkan.


Troja i Turkiet
Troja är en stad i det antika Grekland, nuvarande Turkiet och blev berömt genom Iliaden. Utgrävningar som gjorts här har visat att det funnits 9 olika städer på samma plats. Troja sägs vara den mest utgrävda arkeologiska plasten i hela Turkiet.Troja ligger 32 mil norr om Izmir.
I 1000tals år trodde de flesta människorna att Troja var ett påhitt av Homeros, en dikt eller en saga. Men den tyske amatörarkeolog Heinrich Schliemann, var däremot övertygad om att staden Troja fanns. Så på 1860-talet började han gräva och hittade då staden. Nuförtiden löper en tät trafik av turistbussar hit.
Den trojanska hästen
En trojanska hästen är en del av legenden om det trojanska kriget. Enligt legenden hade belägringen av Troja varat i tio år, när grekerna kom på en krigslist bestående av en gigantisk ihålig trähäst. Hästen byggdes av Eneus och den fyllde man med grekiska krigare under ledning av Odysseus. Resten av flottan låtsades segla bort, men egentligen gömde de sig bakom Tenedos(en turkisk ö). En grekisk spion vid namn Sinom, låtsades vara en kvarlämnad slav och berättade därför för trojanerna att hästen byggts som ett offer åt Athena och att man hade lämnat kvar den i hopp om att trojanerna skulle tillkalla sig hennes vrede och därför bränna den. Trojanerna släpade därför in hästen i staden till och just till Athenas tempel, trots att några satt sig emot förslaget. För att fira grekernas avtåg ställde man till en stor fest och då trojanerna hade somnat smög krigarna ut ur hästen och öppnade stadsportarna åt den grekiska hären, som då hade återvänt under tiden. Staden blev då plundrad och bränd och de flesta män dödades och kvinnorna tog man till slavar.